Hygiene og vask

Gode råd om vask

Hygienisk vask handler ikke om å sortere etter fargeog følge vaskeanvisninger, men om å redusererisikoen for smittespredning. Det er viktig at familiensklær og tekstiler håndteres riktig for å reduserespredningen av bakterier og virus som kan forårsakeinfeksjoner.

Her er noen tips:

Vask alltid hendene etter håndtering av skitne klær.

Før vask – Sorter riktig
La ikke fuktige eller våte klær ligge i lukkede skittentøyskurver eller vesker, da de kan mugne. Sorter klærne ut fra behovet for hygienisk vask – f.eks. håndklær, vaskekluter, sengetøy og undertøy hver for seg og bukser, skjorter og bluser hver for seg. Klær med oppkast, avføring osv. skal oppbevares separat eller vaskes umiddelbart.

Når du vasker – velg riktig temperatur
Undertøy, sengetøy, håndklær, oppvaskkluter og lignende skal vaskes ved 60 ° C *. Hvis noen i familien har lus, skabb eller en smittsom sykdom på grunn av bakterier, virus eller sopp, bør klærne vaskes ved 60 ° C, slik at infeksjonen ikke sprer seg i familien. Alle som lider av noe av det ovennevnte, bør derfor bare bruke klær som kan vaskes ved 60 ° C til behandlingen er fullført.

(* Vær oppmerksom på at den faktiske vasketemperaturen kan være lavere enn den som vises på maskinen)

Klær tilsmusset av f.eks. avføring eller oppkast skalvaskes minst 80 ° C. Hvis klærne ikke tåler denne temperaturen, bør de skylles og dynkes med husholdningsdesinfeksjonsmiddel, eller så kan desinfeksjonsmiddelet tilsettes under vask.

Klær som normalt vaskes ved 30 eller 40 ° C, kannormalt vaskes med kaldtvaskemiddel ved 15, 20 eller30 ° C, forutsatt at vasketiden og vannmengden ikkereduseres.

Etter vask – tørke klær
La ikke tøyet ligge i maskinen etter vask. Tørking kan vurderes fordi høy temperatur har en god hygieniskeffekt.

Vedlikehold
Kontroller regelmessig at vaskevalsen er ren og at gummilistene ikke er skitne. Skyll vaskemiddelrommetgrundig med jevne mellomrom.

Hvis du vanligvis vasker ved lav temperatur, er det viktig å vaske en gang i måneden med maskinensmaksimale temperatur (minst 80 ° C). På denne måtenreduserer du risikoen for bakterievekst i maskinen(som også kan føre til dårlig lukt).

Vask og rengjør tøyvaskene regelmessig, og når de er synlige skitne.

Hvis du vasker i et delt vaskerom og fører tøyet i enpose, bør du også vaske (ut) posen, eller ta med en ren pose til de rene klærne.

Källor:
Danska Sundhedsstyrelsen, Elsparefonden och Statens Serum Institut. Framtaget av en arbetsgrupp inom Rådet for Bedre Hygiejne.