Hygiene og barn

Gode ​​hygieneråd til deg som har fått barn

Et rent og sunt hjem
God hygiene, god håndhygiene, rengjøring og ryddinger en god måte å holde hele familien sunn på, samtidigmed å redusere risikoen for å smitte hverandre. Det minimerer antall unødvendige sykedager under foreldrepermisjon og når barnet begynner på førskolen.

Ventilasjon er viktig
Små barn har godt av frisk luft, så lufte gjerne, men vær forsiktig så du ikke utsetter barnet for direkte trekk. Et dårlig inneklima kommer mikroorganismer tilgode, øker risikoen for luftveisinfeksjoner og kan forårsake problemer for allergikere. Ventilér ordentlig med åpne dører og vinduer flere ganger om dagen, istedet for for eksempel å ha et vindu åpent hele dagen. Luft soverom og barnerom hver dag og madrasser og sengetøy minst annen hver uke. Vask sengetøy annen hver uke, eller oftere om nødvendig.

Håndvask og bleieskift
Vask alltid hendene etter hvert bleieskift. Husk å være forsiktig med hygiene selv når du ikke er hjemme. Hvisdu ikke har tilgang til vann, er våtservietter eller fint. Ikke glem å vaske babyens hender flere ganger om dagen.

Snørret nese og håndvask
Snørrete babyneser er ikke farlige i seg selv, men hvis snørret blir sittende for lenge, øker risikoen for forkjølelse til resten av familien. Sørg derfor for å tørkebabyens nese regelmessig, og ikke glem å vaske dine egne hender. Hvis du ikke har tilgang til vann, er antibac greit.

Rengjør lekene regelmessig, spesielt når barnet ersykt.

Bleiebøtter og håndvask
Vær forsiktig når du håndterer bleiebøtten eller kasterbleier på annen måte – berør så få andre steder som mulig, og vask alltid hendene grundig etterpå.

Rengjør stellebordet
Lag gode hygienerutiner rundt stellebordet, slik at bleieskiftet blir et så koselig øyeblikk som mulig. Dekk stellebordet med noe som enkelt kan byttes ut.Rengjør stellebord ofte, og alltid når det er synlig skittent. Velg et stellebord som er lett å rengjøre!

Håndtering av skitne klær
Vask alltid hendene etter håndtering av skitne klær. Hvis noen i familien er syke, så bør du være spesieltforsiktig med tøyet. Se “Gode råd om vask”.

Smokker
Nyfødte babyer er følsomme, så pass på at babyen erden eneste som suger på smokken. Alle smokker skal kokes daglig, og etter at de har vært i kontakt med gulvet.